Food

 

Home

 

 

 

TEACHERíS SHEET

Didactic unit

Topic: Food

 

Level: intermediate\ upper intermediate

 

Social and cultural information

Table manners

National cuisines

Eating habits

Places to eat

Places to buy food

Food history

Objectives\aims

To enable students to behave appropriately in a certain social situation.

To enable students to use language in a certain social context.

Tasks\functions

To improve vocabulary related to the topic ( appendix nr1)

To develop speaking skills.

bulletDescription ( telling the details)
bulletIdentification ( talking about oneís likes and dislikes)
bulletLanguage- in Ėaction (doing things and talking)
bulletService encounters ( buying-selling things or services)

To increase the ability to perform communicative functions

bulletConfirmation
bulletDenial
bulletGreeting
bulletFarewell
bulletBlaming
bulletApology

To provide socio-cultural information ( see above),

To increase the ability to answer the questions,

To develop writing skills

Methodology

Pre-activities

bulletWarming up activity ( comparative discussion about likes and dislikes)
bulletBrainstorming
bulletKWL

Procedural activities

bulletPair work
bulletrole-play
bulletgroup work
bulletmatching pictures
bulletmultiple choice exercise

Didactic material

See appendixes

Evaluation

KWL

Further information

Internet, books

Expected results

Students will be able to behave appropriately in a certain social situation

Students will be able to use language in a certain social context.

 

 

Ways of cooking

Match the pictures with the words

Boil__________Fry_________Bake__________Roast_______Well done________Grill_____

Rare roast_______________

A         B          C

 

 

 

D          E          F

 

 

G          H

 

 

Ways of cooking

Name the way of cooking

               

___________      ___________     ____________     ___________

 

               

____________      ____________    _____________      ___________

 

 

Food taste

Multiple choice exercise

  1. Lemons taste ___.
    a. salty
    b. sour
    c. bitter
    d. crunchy
    e. bland
  2. Potato chips are not ___.
    a. crisp
    b. salty
    c. crunchy
    d. juicy
    e. junk food
  3. Smooth foods don't include ___.
    a. crackers
    b. ice cream
    c. pudding
    d. whipped cream
    e. avocado
  4. In a restaurant, we normally eat an appetizer ___.
    a. after the entree
    b. just before dessert
    c. first
    d. last
    e. only if we are not very hungry
  5. If something is filling it is ___.
    a. the stuff inside a pie
    b. something that you eat, but you are still hungry
    c. delicious
    d. something that you eat and you feel full after eating it
    e. both a and d
  6. Finger food ___.
    a. makes your fingernails grow longer
    b. is only in eaten in countries where they don't have silverware
    c. is slang for a bad gesture
    d. is food you can politely eat with your hands
    e. is the name of a really tasty candy bar
  7. Light food is the opposite of ___.
    a. heavy food
    b. rich food
    c. bland food
    d. junk food
    e. health food
  8. If something is tasty, you ___.
    a. don't really enjoy eating it
    b. think it tastes good
    c. hate eating it
    d. only eat it for breakfast
    e. think it is unappetizing
  9. Spicy food includes ___.
    a. milk
    b. lemons
    c. chili peppers
    d. bananas
    e. hamburgers
  10. If milk is sour it is ___.
    a. delicious
    b. too old
    c. too fresh
    d. from a goat
    e. from a coconut
  11. A beverage is ___.
    a. Beverley's birthday
    b. something red
    c. an alcoholic drink
    d. any drink
    e. normally crunchy
  12. All of these are bitter except ___.
    a. black coffee
    b. strong tea without sugar or milk
    c. unsweetened baking chocolate
    d. pizza
    e. a and c
  13. Appetizing means ___.
    a. you would like to eat it
    b. the first course at a restaurant
    c. yucky
    d. tangy
    e. finger food

 

 

Answers 1-b, 2-d, 3-a, 4-c, 5-e, 6-d, 7-a, 8-b, 9-c, 10-b, 11-d, 12-d, 13-a.

 

 

Meat

What do we call the meat of these animals

 

 

B__________                     V_____________

 

 

V_______________ M______________, L____________

 

P______________, B_______________, H_____________

 

 

Fruit

Which of these fruit grow in your country/region? Are there others not listed here?

Please describe 3 fruit that grow in your country.

 

apple                                apricot                                banana

 

 

cherry                        coconut                        fig

 

 

orange                        grapes                        guava

 

raspberry                                lemon                                lime

 

 

papaya                                peach                                passion fruit

 

 

pear                            pineapple                            plum

 

star-fruitwatermelon

 

 

 

Match the countries with the dishes/drinks

 

A B C

    Lasagna                 Caesar salad             Bread

 

D E F

    Cheese                 Fusiloni            Smoked sausages

 

 

 

G H I

    Provencal soup         Hamburger             seafood

 

J K L

    Beer                         sushi                       wine

 

America______ France_______ China _______ Germany_________ Japan_______Italy________

 

 

 

Sort these dishes out under the headings starters, main courses or deserts.

 

 

               

Caesar salad        Cake          hot chocolate       meat ribs

Starter ______________ _______________ ______________

 

 

               

sushi                 tagliatelle       mussels tarts     turkey

_____________ _______________ _____________ _______________

 

 

               

bacon            roast beef     vegetable salad     pie

___________ ______________ _______________ _________________

 

 

               

seafood         chocolate         trout             well done beef

__________ ______________ _______________ ______________


 

 

Pre-activity

Aim: to check studentís knowledge related to the topic

Brainstorm

Country

Nationality

( adjective)

People

(noun plural)

Person (noun singular)

Food associated to them

Drink associated to them

France

French

The French

a Frenchman

baquette

wine

 

KWL

Topic____________________

 

What I know

What I want to know

What I learned

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pair work

 

Answer the following questions using a short answer first and then a long one.

Have you ever eaten lasagne?

Have you ever been to a Thai restaurant?

Have you ever drunk ouzo?

Have you ever prepared Japanese food?

Have you ever cooked for people?

Have you ever tasted feijoada?

Have you ever bought special ingredients to prepare a dish?

Now answer the questions giving information about yourself

What do you like eating?

How many times a day do you eat?

What's your favourite dish?

What's the best restaurant you've ever been to?

What's the worst food you have ever eaten?

What do you usually have for dinner?

Who do you usually eat with?

Complete the following sentences

I love

I hate

I can't bear

I can't stand

I'm fond of

I'm keen on

I feel like

I prefer .........................................to.......................................

 

 

 

Role play

Sample Conversation:

Ordering Food at a Restaurant

 

Restaurant Role-play

Waiter Sheet

You are a waiter in a restaurant. When people sit down at your table, give them menu and take their orders:

 

Waiter: Welcome to Anticoís. Here are your menu. Todayís special is grilled salmon. Iíll be back to take your order in a minute.

Waiter: Are you ready to order?

Customer 1: Iíd like the seafood spaghetti.

Waiter: And you?

Customer 2: Iíll have Caesar salad and well done steak.

Waiter: Would you like anything to drink?

Customer 1: Iíll have a glass of wine, please.

Waiter: And for you?

Customer 2: Just water, please.

Waiter: OK. So thatís one seafood spaghetti, one Caesar salad and well done steak, one wine, and one water. Iíll take your menu.

Waiter: Here is your food. Enjoy your meal.

Waiter: How was everything?

Customers 2: Delicious, thanks.

Waiter: Would you like anything for dessert?

Customer 1: No, just the bill please.

 

 

 

Name

Food

Drink

Complaints

Comments

 

(1) Welcome.

(2) Give Menu.

(3) Tell the guests the special of the day.

(4) Give them some

time to look at the menu.

(5) Take their orders.

(6) Confirm their orders.

(7) Ask how the meal was and if they want dessert.

             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
 

 

 

 

 

Sample Conversation:

Ordering Food at a Restaurant

 

Restaurant Role-play

Customer Sheet

You are a customer in a restaurant. You must go to restaurant with a partner and order some food.

 

Waiter: Welcome to Anticoís. Here are your menu. Todayís special is grilled salmon. Iíll be back to take your order in a minute.

Waiter: Are you ready to order?

Customer 1: Iíd like the seafood spaghetti.

Waiter: And you?

Customer 2: Iíll have Caesar salad and well done steak.

Waiter: Would you like anything to drink?

Customer 1: Iíll have a glass of wine, please.

Waiter: And for you?

Customer 2: Just water, please.

Waiter: OK. So thatís one seafood spaghetti, one Caesar salad and well done steak, one wine, and one water. Iíll take your menu.

Waiter: Here is your food. Enjoy your meal.

Waiter: How was everything?

Customers 2: Delicious, thanks.

Waiter: Would you like anything for dessert?

Customer 1: No, just the bill please.

 

 

Restaurant Name

Food

Ordered

 

Drink

Ordered

Daily

Special

Service

Quality

 

(1) Sit down.

(2) Listen to the special.

(3) Look at the menu.

(4) Order food

(5) Eat

(6) Donít order dessert.

(7) Ask for the bill.

(8) Go to a new restaurant.

 

 

   
             
   
             
   
             
   
             
   
             
   
             
   
             

Write your complaint here:

 

 

 

 

Role-play Prompts:

Specials of the Day and Customer Complaints

Specials of the day:

Special: Pumpkin pie and whip cream.

Price: Ä2:00

Special: Spring rolls

Special: Smoked salmon and cream cheese on a bagel.

Price: Ä4.50

Special:

Four cheese ravioli.

Price: Ä4.50

Special:

Eel rolls

Price:Ä2.50

Special: Mexican pizza made with chili peppers, avocado, and hot pepperoni.

Price: (s) Ä6.00 (l) Ä 10.00

Special:

Roast chicken with potatoes.

Price: Ä7.50

Special:

Hot chicken wings.

Price: 12 wings for Ä5.00.

When you are eating, complain that your food is not savory.

When you are eating, complain that the restaurant is too hot.

When you are eating, complain that the food is too spicy.

When you are eating, complain that the restaurant is too cold.

When you are eating, complain that the food is too sour.

When you are eating, complain that the restaurant is too noisy.

When you are eating, complain that the food is tasteless

When you are eating, complain that the restaurant is too smoky.

 

 

 

Role play activity instructions

Aim: to practice ordering food in a restaurant

Material: customersí activity sheet, waitersí activity sheet, restaurant menus, role-play prompts.

Introduction

Inform the students that they are going to order food in a simulated restaurant.

Discussion

Discuss the ways to order food: Iíll have_________, please, Iíd like______, ect.

Procedure

Divide the class into three groups: the first group - restaurant waiters, The second group and the third form pairs and go around to the different restaurants (waiters) and order food.

The waiters receive 'Special of the Day' prompt cards and their activity sheet. As customers visit their restaurants, waiters have to write down the orders on their activity sheets. Likewise, the customers write down what they ordered on the customer activity sheets.

 

 

 

Group work

Graph nr.1

 

 

Group work activity instructions

Aim: vocabulary building, developing speaking skills, developing writing skills.

Material: work sheet\graph

Introduction

Ask the students to pretend that they are going to set up their own business Ė to open a new restaurant.

Discussion

 

Discuss what is needed for the opening of a new restaurant. (see the group work sheet\graph nr.1). Discuss the type of a restaurant, the kind of clientele to be dealt with, the kind of dishes/drinks to be offered on the menu, the staff needed.

Procedure

Divide the class into five groups. Each group chooses the different type of the restaurant. Based on the option the students have chosen, they have to decide on the menu they are going to have and find the corresponding recipes.

International Ethnic cuisine popular fast food school cafeteria

 

Presentation

 

The students present orally their work comparing and contrasting it to the others. Each group should explain their point of view, their difficulties and what was done to reach a solution and consensus. The students present the menu for the restaurant and the corresponding recipes.

 

 

 

 

Appendix nr1

 

Vocabulary

Nouns

Meat: pork, bacon, ham, venison, veal, mutton, lamb

Fruit: papaya, star-fruit, passion-fruit, apricot, guava

Fish: herrings, sardine, trout, salmon

Seafood: prawns, mussels, squid, crab

Vegetables: cabbage, broccoli, cucumber, asparagus

Ways of cooking food Ė verbs

Boil, fry, bake, roast, grill

Food taste adjectives

Bitter, creamy, crunchy, savory, sour, spicy, tasteless, well done, rare roast.

 

 

 

This project is being carried out with the support of the European Community in the framework of the Socrates programme. The content of this project does not necessarily reflect the position of the European Community, nor does it involve any responsibility on the part of the European Community. For questions and contact: 
 eu-project@gmx.com
 
Latest update of this page: 2005-06-28 
Webdesign: Anton J. Posch